Seminari Internacional «El llegat cultural dels Trobadors a la Corona d’Aragó»

SEMINARI INTERNACIONAL «EL LLEGAT CULTURAL DELS TROBADORS A LA CORONA D’ARAGÓ».

Castelló d’Empúries acull periòdicament jornades, congressos, seminaris i simposis nacionals o internacionals al voltant de la temàtica cultural i històrica medieval, gràcies a la repercussió de la marca cultural del Festival Terra de Trobadors. En aquest sentit, Castelló d’Empúries va acollir els anys 2014 i 2016 una jornada del Seminari Internacional «Cultural heritage of Troubadours in the Crown of Aragon« que la Standford University de Califòrnia (EUA) va programar durant els mesos de juny i juliol a diverses poblacions de Catalunya i d’Occitània un programa d’activitats acadèmiques i culturals al voltant de l’herència cultural dels trobadors a Europa, adreçat específicament a un grup d’estudiants universitaris nord-americans.

Per aquest motiu, la vila de Castelló d’Empúries va ser escollida com una de les poblacions importants en el panorama europeu pel què fa a les referències culturals dels trobadors, tenint en compte la rellevància i la trajectòria del Festival Terra de Trobadors, així com també la tasca de divulgació de la literatura medieval i de la poesia dels trobadors que es du a terme des del Centre d’Estudis Trobadorescos en col·laboració amb el Departament de Filologia de la Facultat de Lletres de la Universitat de Girona, i concretament a través de l’Institut de Llengua i Cultura Catalanes.

En ambdues ocasions, 2014 i 2016, va tenir lloc la conferència «Troubadours musical legacy of the 13th Century in the Aragon Crown» (‘El llegat musical dels trobadors del segle XIII a la Corona d’Aragó), a càrrec de la Dra. Maricarmen Gómez Muntané, professora del Departament de Musicologia de la Universitat Autònoma de Barcelona; tot seguit, el musicòleg Antoni Madueño va fer una demostració de música medieval a través d’instruments musicals medievals reproduïts a partir de les il·lustracions manuscrites i de l’escultura en pedra conservada. La jornada va finalitzar amb una visita dels assistents i participants en el Seminari al centre històric i al Museu d’Història Medieval de la Cúria-Presó, s. XIV de Castelló d’Empúries. En els propers anys està previst que Castelló d’Empúries torni a acollir novament una jornada del Seminari Internacionals dedicat al llegat cultural dels trobadors de la Standford University.

La resta de poblacions incloses en el Seminari Internacional són Narbona, Toulouse, Montpellier, Cabestany, Quéribus, Montségur, Béziers, Puivert, Lastours i Carcassona. El Seminari Internacional està organitzat per la Standford University i coordinat per la professora Dra. Marisa Galvez (SU), pel musicòleg occità Gérard Zuchetto i intèrpret de Troubadours Art Ensemble, reconegut especialista en l’estudi i la interpretació de la música dels trobadors, i compta amb la col·laboració de la Universitat de Girona, de la Universitat Autònoma de Barcelona i l’Ensemble Clus Trobar.

Organitza: Standford University of California
Col·laboren: Centre d’Estudis Trobadorescos (Ajuntament de Castelló d’Empúries), Troubadours Art Ensemble, Clus Trobar i Universitat de Girona.

Cartell Seminari Trobadors - PH16

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nueva imagen

Imagen1