Cicle de Conferències «Miquel Pujol Canelles»

El Centre d’Estudis Trobarescos de l’Ajuntament de Castelló d’Empúries i l’Institut de Llengua i Cultura Catalanes (ILCC), Secció Francesc Eiximenis, de la Universitat de Girona organitzen de forma conjunta un any més i des de l’any 2000 el Cicle de Conferències “Miquel Pujol Canelles” del Festival Terra de Trobadors, a càrrec de destacats especialistes i professors universitaris que aporten les seves darreres investigacions i recerques al voltant de la temàtica cultural de cada edició del festival. Amb motiu del XXXI Festival Terra de Trobadors 2023, el Centre d’Estudis Trobadorescos i l’Institut de Llengua i Cultura Catalanes de la Universitat de Girona organitzen el següent cicle de conferències, l’assistència a les quals té reconeixement de crèdits de lliure elecció per part de la Universitat de Girona:

DIVENDRES 8 DE SETEMBRE DE 2023

 • 18 h | Capella de Santa Clara | PUBLICACIÓ CULTURAL:
  Presentació del número 21 de la revista MOT SO RAZO, del Centre d’Estudis Trobadorescos i de l’Institut de Llengua i Cultura Catalanes de la Universitat de Girona, a càrrec de la Dra. Miriam Cabré (Universitat de Girona).
  Tot seguit, presentació del llibre L’enderroc del castell comtal de Castelló d’Empúries (1332) d’Elvis Mallorquí, historiador, a càrrec de la Dra. Anna Maria Puig, arqueòloga, i de l’autor. En acabar l’acte es convidarà als assistents a una visita guiada al puig Mercadal sobre l’antic castell comtal, a càrrec d’Elvis Mallorquí.

DISSABTE 9 DE SETEMBRE DE 2023

 • 11 h | Convent de Sant Agustí | CONFERÈNCIA:
  Conferència «Els castells medievals dels comtats gironins», a càrrec de Joan Llinàs, arqueòleg.

 • 18 h | Convent de Sant Agustí | PUBLICACIÓ CULTURAL:
  Presentació de l’itinerari literari Els trobadors al «bisbat de Geronès»: rutes de poder, paisatges de cortesia, a càrrec de la Dra. Miriam Cabré i de la Dra. Mariàngela Vilallonga (Universitat de Girona), publicat per la Càtedra de Patrimoni Literari Maria Àngels Anglada – Carles Fages de Climent de la Universitat de Girona.
  Tot seguit, presentació dels audiollibres de la Universitat de Girona sobre la Crònica de Ramon Muntaner, a càrrec del Dr. Xavier Renedo (Universitat de Girona) i del Dr. Stéphane Péquignot (École Pratique des Hautes Études, UPSL), amb lectura dramatitzada de fragments de la Crònica per part de l’Aula de Teatre de la Universitat de Girona.

DIUMENGE 10 DE SETEMBRE DE 2023

 • 18 h | Convent de Sant Agustí | CONCERT:
  Concert de música medieval «La llegenda de la Dama Carcas»
  Relat musicat sobre la llegenda de la Dama Carcas de Carcassona a càrrec de Florent Mamet (veu i creació artística), director del Conservatori de Música de Carcassona; del conjunt de cornamuses occitanes de l’Escòla de Bodega de Villardonnel (Aude, França) i d’Antoni Madueño (narració, veu i instrument). Entrada gratuïta.
  Organitza: Centre d’Estudis Trobadorescos · Museu d’Història Medieval de la Cúria-Presó, s. XIV.
  Concert en el marc de la col·laboració cultural transfronterera amb la Comunitat d’Aglomeració de Carcassona i el Conservatori de Música de Carcassona.

Exposició «ITINERARIS LITERARIS»
Al Convent de Sant Agustí
Del 18 de juliol al 15 de setembre de 2023
Dissabte 9 i diumenge 10 de setembre, oberta de 10 h a 14 h i de 16 h a 20 h (obertura condicionada a les activitats culturals del festival).
Organitzen: Diputació de Girona, Càtedra de Patrimoni Literari Maria Àngels Anglada – Carles Fages de Climent, Universitat de Girona i Museu d’Història Medieval de la Cúria-Presó, s. XIV.

Crèdits de lliure elecció:
Des de l’any 2012, la Universitat de Girona reconeix l’assistència per part d’estudiants universitaris al Cicle de Conferències del Festival Terra de Trobadors amb 0,5 crèdit de lliure elecció R1, equivalent a 15 hores lectives (mínim del 80% d’assistència; no cal inscripció prèvia). Més informació al telèfon 972 25 08 59 o bé a infocuriapreso@castello.cat.

*

Logotip Centre d'Estudis Trobadorescos

udg ilcc

  *   *   *

El Terra de Trobadors ha acollit al llarg de les vint-i-nou edicions del festival des de l’any 1991 un total de 113 conferències, a càrrec de destacats investigadors, filòlegs, historiadors medievalistes, Doctors i professors universitaris, entre els quals destaquen noms com Gerard Gourian, Antoni Rossell, Miquel Pujol Canelles, Xavier Renedo, Lluís To, Elisa Varela, Dolors Bramon, José Enrique Ruiz Domènec, Eduard Feliu, Armand de Fluvià, Linda M. Paterson, Lluís Cabré, Constanzo di Girolamo, Donatella Siviero, Stefano Asperti, Carlos Alvar, Joan Maluquer, Lola Badia, Jaume Riera, Xavier Nieto, Angelica Rieger, Madeleine Tyssen, Anna Ma. Mussons, Francesc Riart, Isabelle Goffin, Joan Manuel del Pozo, Jaume Torró, Pere Freixas, Maria Tausiet, Sadurní Martí, Miriam Cabré, Josep Colls, Pep Valsalobre, Ponç Puigdevall, Anton Espadaler, Lluís Cifuentes, Marc Sureda, Jordi Lorca, Daniel Genís, Stefano M. Cingolani, Anna Ma. Puig Griessenberger, José Martínez Gázquez, Maria Rosa Ferrer, Gabriel Roura, Jordi Canet, Joan Manuel Soldevilla, Anna Castellano, Marco Pedretti, Pere Gifre, Vicenç Beltran, Isabel Grifoll, Joan Ferrer, Meritxell Blasco, Manuel Forcano, Sílvia Planas, Pere Casanellas, Mauricio Molina, Martí Aurell, Emili Marcos, Josep Maria Gironella, Maricarmen Gómez Muntané, Francesc Vicens, Irene llop, Antoni Madueño, Joan Santanach, Anna Fernàndez, Eduard Juncosa i Francesc J. Gómez, Josep Maria Gironella, Antoni Cobos, Albert Martí, Víctor Farías, Gerardo Boto i Gérard Zuchetto, entre altres.

Conferència Dolors Bramon.3

Alhora, el Festival Terra de Trobadors està relacionat amb un gran nombre d’universitats i institucions culturals de Catalunya i d’arreu d’Europa de les quals procedeixen els 106 conferenciants que han participat com a ponents en el nostre certamen cultural més important i que converteixen la vila de Castelló d’Empúries durant uns dies en un centre acadèmic universitari, és a dir, una extensió universitària: Universitat de Barcelona, Universitat Autònoma de Barcelona, Universitat de Girona, Institut d’Estudis Catalans, Societat Catalana d’Estudis Hebraics, Arxiu de la Corona d’Aragó, Museu d’Història de Catalunya, Institució Milà i Fontanals, Centre Superior d’Investigacions Científiques, Museu-Monestir de Pedralbes, Universitat de Lleida, Institut d’Estudis Empordanesos, Museu d’Història dels Jueus de Girona i Institut d’Estudis Nahmànides, Centre Arqueologia Subaquàtica de Catalunya–Museu d’Arqueologia de Catalunya, Museu d’Història de Girona, Universitá La Spienza, Queen Mary & Westfield College de Londres, Warburg Institut of London University, Universitat Federico II de Nàpols, Universitá di Calabria, Universidad de Alcalá de Henares, Teatre Nacional de Catalunya, Universidad de Santiago de Compostela, Universitá di Constanza, Universitat de Lieja, Arxiu Capitular de la Catedral de Girona, Universitat Catòlica de Milà, Universitat de Poitiers, CESAG-Univesitat Pontifícia de Comillas, Universitat de Vic i el Centre de Documentació Ramon LLull, entre altres.

El Cicle de Conferències du el nom del filòleg, medievalista i investigador castelloní Miquel Pujol Canelles (Castelló d’Empúries, 1927 – Girona, 2011), reconegut estudiós especialista en el món dels trobadors, en la història local i en la de la comunitat jueva castellonina, autor d’una important obra bibliogràfica local amb títols com La poesia occitanocatalana de Castelló d’Empúries. Recull de poemes de final del segle XIII i primer terç del XIV o bé La conversió dels jueus de Castelló d’Empúries, entre altres obres.

Miquel Pujol Canelles (1927-2011)
Mn. Miquel Pujol Canelles (Castelló d’Empúries, 1927 – Girona, 2011).