Cicle de Música “So de lonh”

El Festival Terra de Trobadors té una interessant oferta de concerts musicals de petit, mitjà i gran format a càrrec de músics, grups i ensembles de música medieval de gran qualitat i trajectòria del país, que conformen una de les vessants culturals més importants del festival.

En aquesta edició inaugurem un cicle de música medieval amb criteris històrics amb el nom de “So de Lonh”. Aquest cicle neix amb una clara voluntat pedagògica i divulgadora de les músiques medievals, proposant concerts comentats, conferències concert, cursos, etc. I que juntament amb el cicle de conferències, l’estudi i divulgació de la història i música de l’edat mitjana siguin els fonaments de la festa popular de recreació històrica que es fa durant els dies del TdT.

El nom “So de lonh(so de lluny), fa un joc de paraules amb el vers “remembra’m d’un amor de lonh” de l’obra del trobador Jaufré Rudel Lanqand li jorn lonc en mai.

En aquesta composició, l’autor recorda un amor llunyà mentre escolta el cant dels ocells. En aquest cas, nosaltres recuperarem unes músiques de lluny. L’obra s’ha conservat amb música (fet prou excepcional), presa d’un himne dedicat a Sant Edmond del segle IX, i en el logotip del cicle, apareix com a text d’un fragment de la peça Eco la primavera de Francesco Landini. Aquest joc d’estils ens permet lligar el repertori trobadoresc amb els altres repertoris d’época medieval.

A l’edició d’enguany us proposem tres concerts excepcionals: “Ramon Llull. Temps de conquestes, de diàleg i desconhort” del mestre Jordi Savall i Hespèrion XXI; “Ramon Llull i la música. Vici i virtut, sagrat i profà” de l’ensemble Locus Desperatus; ¡ “Cantaven los aucells a l’alba” del Cor femení Auditexaudi

Seguint la temàtica del XXVI Festival Terra de Trobadors 2016, el Cicle de música medievalSo de lonh,  dedica els seus concerts a la figura i l’obra de Ramon Llull amb motiu dels 700 anys de la seva mort (1316-2016).

 0001

*    *   *

“RAMON LLULL. TEMPS DE CONQUESTES, DE DIÀLEG I DESCONHORT”
Del mestre Jordi Savall i Hespèrion XXI
Amb narració en directe a càrrec de Jordi Boixaderas i Sílvia Bel

– Divendres 9 de setembre de 2016, a les 19 h
– A la Basílica de Santa Maria de Castelló d’Empúries
– Preus: zona A, 20 €; zona B, 15 €; i zona C, 5 €
Venda d’entrades online (clica aquí).

1200x630bf

Jordi_Savall3_MolinaVisuals.1 (1)

*   *   *

CONCERT “RAMON LLULL i LA MÚSICA. Vici i virtut, sagrat i profà”

De l’ensemble Locus Desperatus

– Dissabte 10 de setembre de 2016, a les 16h
– Capella del Convent de Sta. Clara de Castelló d’Empúries
– Entrada gratuïta

Locus Desperatus està especialitzat en el repertori medieval, especialment en la polifonia de l’ars nova i el trecento italià (s. XIV i primera meitat del s . XV ) , sense renunciar als repertoris de la monodia profana de l’ars antiqua (del s.XI al s.XIII). El seu objectiu és apropar l’espectador a la cultura i la societat medieval per mitjà dels diferents estils i repertoris de l’extens patrimoni musical de l’Edat Mitjana. Al mateix temps, el grup ofereix altres activitats relacionades amb la difusió de la música medieval, com són: activitats pedagògiques destinades a escoles i conservatoris de grau professional, cursos d’audició per a tot tipus de públic, i conferències especialitzades.

Amb el programa “RAMON LLULL  Vici i virtut, sagrat i profà”  ens aproparem en els anys del regnat de Pere III i el seu fill Joan I, en el moment que l’obra de Ramon Llull i és posada en qüestió i, fins i tot perseguida per un dels inquisidors més cruels i desmesurats de la nostra història, Nicolau Eimeric.

Anaïs Oliveras i Fernanda Sánchez, veus; Pepe Luna, llaüt; Meritxell Genís i Oriol Casadevall, violes

www.locusdesperatus.net

locusVerde

CONCERT “Cantaven los aucells a l’alba”

Cor femení Auditexaudi

– Diumenge 11 de setembre de 2016, a les 12:30h
– Capella del Convent de Sta. Clara de Castelló d’Empúries
– Entrada gratuïta

El cor femení Auditexaudi neix a Barcelona l’any 2012.Està format per sis dones de diversos països amb una àmplia formació musical, dedicades professionalment al món de la música tant en el camp de la docència com interpretatiu. Entre els seus projectes s’inclou la recuperació, estrena i difusió de música dels segles III, X y XIV, així com la interpretació d’obres contemporànies, tals com la Cantata Kindheit per a cor femení i grup instrumental (2012) de Josep Soler, escrita pel grup i estrenada al gener del 2013.

Cantaven los aucells l’alba: el programa està dividit en dues parts, una orientada a la vessant més religiosa de Ramon Llull, al seu interès evangelitzador i a la seva devoció a Maria (personatge rellevant també pels musulmans als qui tan volia convèncer); i la segona part a la vessant científica utilitzant Guido d’Arezzo i els seus organa com a model, passant per la troballa de l’himne d’Oxirincus fins a arribar a una obra actual que recull la seva vessant poètica.

Components: Lucía Cano, Dinna de Rosa, Lorena García, Carme Mora i Montserrat Vives.Paloma Báscones, direcció

www.auditexaudi.com

[caption id="attachment_2312" align="aligncenter" width="381"]Audiexaudi foto Audiexaudi

*   *   *

Per Terra de Trobadors han passat un gran nombre de grups i intèrprets de música medieval, amb un total de 189 concerts musicals fins al moment, alguns dels quals han estat:

Diabolus in musica, La Reverdie, Antoni Rossell, Ensemble Perceval, Els Trobadors, Gerard Zuchetto, Jaume Arnella, Jean-M. Carlotti, Rosa Zaragoza, Jan dau Melhau, Carles Fonoll i Lloll Bertran, Gothic Voices, Jaume Arnella, Oni Wyters, Joia, Discantus, Maria Laffitte, Coral Polifònica de Granollers, Jordi Savall, Hellene Ferrand, Soeur Marie Keyrouz, Amina Alloui, Alfons Encinas, Nóirín ni Ríain, Maria del Mar Bonet, Kalenda Maya, Gisela Pierra, Gisela Bellsolà, Coral Castellonina, Trio Trobairitz, Sarband, Ones del Mar, Turba Musici, Cinco Siglos, Coral Josep Ruhí, Orfeó Jonquerenc, Companyia Elèctrica Dharma, Missa Gregoriana-Cor Fòrum Vocal, Sedo i Adrià Garcia, Rosa Zaragoza, Patrice Brient & Phillippe Abizenda, Sofia Joons & Meelika Hainsoo, Josep Tero, Saurimonda, Schola Gregoriana de Catalunya, Locus Desperatus, etc.

jordi savall

Concert de Jordi Savall

2.CULTURA

Concert a l’interior de la Basílica de Santa Maria

Imatges en directe