II Cicle de música “So de lonh”

El Festival Terra de Trobadors té una interessant oferta de concerts musicals de petit, mitjà i gran format a càrrec de músics, grups i ensembles de música medieval de gran qualitat i trajectòria del país, que conformen una de les vessants culturals més importants del festival.

En la passada edició del Festival vam inaugurar un cicle de música medieval amb criteris històrics amb el nom de “So de Lonh”. Aquest cicle neix amb una clara voluntat pedagògica i divulgadora de les músiques medievals, proposant concerts comentats, conferències concert, cursos, etc. I que juntament amb el cicle de conferències, l’estudi i divulgació de la història i música de l’edat mitjana siguin els fonaments de la festa popular de recreació històrica que es fa durant els dies del TdT.

El nom “So de lonh(so de lluny), fa un joc de paraules amb el vers “remembra’m d’un amor de lonh” de l’obra del trobador Jaufré Rudel Lanqand li jorn lonc en mai.

En aquesta composició, l’autor recorda un amor llunyà mentre escolta el cant dels ocells. En aquest cas, nosaltres recuperarem unes músiques de lluny. L’obra s’ha conservat amb música (fet prou excepcional), presa d’un himne dedicat a Sant Edmond del segle IX, i en el logotip del cicle, apareix com a text d’un fragment de la peça Eco la primavera de Francesco Landini. Aquest joc d’estils ens permet lligar el repertori trobadoresc amb els altres repertoris d’época medieval.

En aquesta segona edició del cicle us proposem tres activitats excepcionals: “Curs de cant gregorià a càrrec den Juan Carlos Asensio”; concert de cant gregorià a càrrec de l’ensemble “SCHOLA ANTIQUA”concert de polifonia “ Dulces resonabat sonus” de l’ensemble Locus Desperatus; 

Seguint la temàtica del XXVII Festival Terra de Trobadors 2017, el Cicle de música medievalSo de lonh,  dedica les seves activitats a la música litúrgica de l’edat mitjana, per commemorar els 700 anys de la fundació del convent de Sant Domènec .

*    *   *

CURS DE CANT GREGORIÀ

a càrrec d’en Juan Carlos Asensio

  • Divendres 8 (18 a 21h) i Dissabte 9 (10 a 13h) de setembre de 2017
  • Convent de Sta. Clara de Castelló d’Empúries
  • Activitat gratuïta (inscripcions a musica.castellodempuries@gmail.com )

El curs, de 6 hores en total repartides entre divendres a la tarda (18 a 21h) i dissabte al matí (10 a 13h), s’impartirà al Convent de Sta. Clara de Castelló. Està dirigit a qualsevol persona interessada a fer una aproximació al can gregorià de la ma d’un dels especialistes  més reputats a nivell mundial. No és necessari tenir coneixaments musicals

En Juan Carlos Asensio es formà en Cant Gregorià i Música Litúrgica a l’Escolania de la Santa Cruz del Valle de los Caídos, al Conservatorio Superior de Madrid (Flauta Travessera, Direcció de Cors i Musicologia) i a l’abadia de Solesmes (França).

Col·laborador del Répertoire International des Sources Musicals (RISM) i de l’Atelier de Paléographie Musicale de l’abadia de Solesmes. Fins al curs 2009, professor de Musicologia al Conservatorio Superior de Música de Salamanca. Des de 2003, professor d’Història de la Música Medieval, Notació, Codicologia i Cants Litúrgics Llatins a l’Esmuc. Des de 1996 és director de Schola Antiqua i, des de 2001, membre del Consiglio Direttivo de l’Associazione Internazionale Studi di Cant Gregorià, investigador associat del CILENGUA i editor de la revista Estudios Gregorianos.

*   *   *

“Concert de cant gregorià”
a càrrec de Schola Antiqua, dirigits per  Juan Carlos Asensio

  • Dissabte 9 de setembre de 2017, a les 19:30 h
  • Basílica de Santa Maria de Castelló d’Empúries, nau central
  • Entrada gratuïta

Des de la seva fundació el 1984 SCHOLA ANTIQUA es dedica a l’estudi, investigació i interpretació de la música antiga i en especial del cant gregorià. El seu repertori avarca la monodia litúrgica occidental (beneventana, ambrosiana, mossàrab…) en les eves diferents formes, així como la primitiva polifonia de S. Marcial de Limoges, Notre-Dame, Ars Antiqua y Ars Nova. Sovint  introdueixen en el seu repertori les interpretacions alternatim tant amb orgue com amb conjunts polifònics, amb els organistes Claudio Astronio, Oscar Candendo, Raúl del Toro, Daniel Oyarzábal, Javier Artigas, Roberto Fresco, Bruno Forst i Montserrat Torrent. Col·labora regularment en reconstruccions de cant pla i polifonia amb La Colombina, Ensemble Plus Ultra, His Majesty’s Sagbutts and Cornetts, La Grande Chapelle, Ensemble Baroque de Limoges, La Capilla Real de Madrid, Ministriles de Marsias, The English Voices, Alia Musica, Orquesta Barroca de Venecia, La Veneciana, The Tallis Scholars….

SCHOLA ANTIQUA ha actuat en nombrosos festivals de l’estat, Europa i Estats Units i ha grabat per TVE, RNE, Radio Baviera, Radio France i Radio Svizzera, i pels segells discogràfics més prestigiosos. Destaquem els treballs que recullen per primera vegada els cants de l’Ofici de Difunts segons la tradició mossàrab. La reconstrucció d’un Ofici de Vespres amb música del s. XVI-XVIII de mestres de capella de la Catedral de Burgo de Osma amb la Capilla Peñaflorida i amb l’Escolania de la Abadia de Sta. Cruz ha realitzat la primera gravació mundial de una Missa Mossàrab segons el nou ritual hispano-visigótico. Junt a La Colombina ha gravat una reconstrucció del Officium Hebdomadae Sanctae de Tomás Luis de Victoria en producció de la XLIII Setmana de Música Religiosa de Cuenca (Glossa 2005). Una reconstrucció del Rèquiem de Mateo Romero junt a La Grande Chapelle (Lauda Musica, 2005) Els seus treballs discogràfics en solitari presenten un recorregut sobre l’ Octoechos latino (Pneuma, 2001),  una reconstrucció de una missa tropada para la Dedicació de l’Esglèsia (Pneuma. 2004) i la primera gravació de peces de l’Ofici “mossàrab” de la consagració de l’altar.

www.scholaantiqua.com

https://www.youtube.com/channel/UCbwovGBJpTaN_OvVdhD6u0Q

*   *   *

CONCERT “ DULCES RESONABAT SONUS, La música eclesiàstica a la capella reial de Martí l’Humà

a càrrec de l’ensemble Locus Desperatus

  • Dissabte 10 de setembre de 2017, a les 19:30h
  • Basílica de Sta Maria de Castelló d’Empúries, Capella dels Dolors
  • Entrada gratuïta

Locus Desperatus està especialitzat en el repertori medieval, especialment en la polifonia de l’ars nova i el trecento italià (s. XIV i primera meitat del s . XV ) , sense renunciar als repertoris de la monodia profana de l’ars antiqua (del s.XI al s.XIII). El seu objectiu és apropar l’espectador a la cultura i la societat medieval per mitjà dels diferents estils i repertoris de l’extens patrimoni musical de l’Edat Mitjana. Al mateix temps, el grup ofereix altres activitats relacionades amb la difusió de la música medieval, com són: activitats pedagògiques destinades a escoles i conservatoris de grau professional, cursos d’audició per a tot tipus de públic, i conferències especialitzades.

En el nou projecte de l’ensemble de música medieval Locus Desperatus, Dulces resonabat sonus”, ens endinsem en el repertori polifònic religiós que ressonava a l’entorn de les capelles dels darrers monarques de la dinastia reial catalana: Pere III, Joan I i Martí l’Humà. El repertori polifònic ordinari de la missa del s. XIV i inicis del XV conservat als territoris de la corona catalana es troba en 12 manuscrits. En general es tracta d’obres a tres veus i tenen una estreta relació amb l’estil musical que es practicava al voltant de la cort papal avinyonesa. Podem datar aquesta influència entorn l’any 1353, quan quatre xantres d’Avinyó es desplaçaren a la cort catalana per entrar al servei de les seves capelles. Amb l’impuls de Joan I, el nou estil musical es comença a practicar a les esglèsies i monestirs de la corona, no sense certa resistència, tal i com ho demostren les reticències expressades per Francesc Eiximenis a la seva obra, Primer del Crestià.

Anaïs Oliveras, Irene Mas i Aniol Botines, veus; Pepe Luna, llaüt i llaüt-guitarrenc; Meritxell Genís, mitja-viola; i Oriol Casadevall, viola

www.locusdesperatus.net

*   *   *

Per Terra de Trobadors han passat un gran nombre de grups i intèrprets de música medieval, amb un total de 189 concerts musicals fins al moment, alguns dels quals han estat:
Diabolus in musica, La Reverdie, Antoni Rossell, Ensemble Perceval, Els Trobadors, Gerard Zuchetto, Jaume Arnella, Jean-M. Carlotti, Rosa Zaragoza, Jan dau Melhau, Carles Fonoll i Lloll Bertran, Gothic Voices, Jaume Arnella, Oni Wyters, Joia, Discantus, Maria Laffitte, Coral Polifònica de Granollers, Jordi Savall, Hellene Ferrand, Soeur Marie Keyrouz, Amina Alloui, Alfons Encinas, Nóirín ni Ríain, Maria del Mar Bonet, Kalenda Maya, Gisela Pierra, Gisela Bellsolà, Coral Castellonina, Trio Trobairitz, Sarband, Ones del Mar, Turba Musici, Cinco Siglos, Coral Josep Ruhí, Orfeó Jonquerenc, Companyia Elèctrica Dharma, Missa Gregoriana-Cor Fòrum Vocal, Sedo i Adrià Garcia, Rosa Zaragoza, Patrice Brient & Phillippe Abizenda, Sofia Joons & Meelika Hainsoo, Josep Tero, Saurimonda, Schola Gregoriana de Catalunya, Locus Desperatus, etc.